Het bericht van vandaag is mede mogelijk gemaakt door onze jongste zoon. Hij was met zelfgemaakte klei aan het spelen, en ik zat gewoon even naar hem te kijken en van hem te genieten. Ik vind klei prachtig materiaal om mee te spelen, en dat werd maar eens duidelijk. In de korte periode dat ik onze zoon observeerde, voerde hij zoveel verschillende handelingen uit! Echt, ik ben niet de juf die ook als moeder alleen maar met haar werk bezig is. Echt niet. Maar toch: er zijn zoveel handelingen uit te voeren met klei, dat ik er eens een artikel aan wijd!
Even vooraf: ik maak altijd zelf klei. Als je zelf klei wilt maken, gebruik dan het basisrecept. Het voordeel van deze klei is dat hij lekker soepel is, dat maakt het gemakkelijker bepaalde handelingen uit te voeren. Heb jij wel eens fabrieksklei moeten kneden omdat hij te hard was voor de kleuterhanden? Zelf klei maken is goedkoop, niet moeilijk, hygiënisch (want na het thema gooi je de klei weg en maak je nieuwe!) en zooooo leuk. Ben jij al enthousiast?
Dus, wat kun je allemaal met klei? En dan heb ik het alleen over de handelingen, niet over het eindproduct! Deze lijst is vast niet volledig, als je aanvullingen hebt, dan horen we het graag!
- kneden (eigenlijk het eerst wat je doet, om de klei lekker soepel te maken)
- erin knijpen (zodat het er aan de boven- en onderkant van je vuist weer uitpuilt)
- de klei over de tafel rollen tot een worst
- de klei tussen je handen rollen tot een bal (of tot pepernoten!)
- erin plukken (leuk als je egeltjes wilt maken!)
- het proeven (wees gerust, de klei die je zelf maakt kan geproefd worden. Ik zou niet de hele bal opeten, maar proeven mag)
- eraan ruiken (voeg etherische oliën, kruiden of bijvoorbeeld thee toe voor een heerlijke geur. Een mooie sensopatische ervaring!)
- de klei plat slaan op tafel
- de klei plat drukken
- erin snijden (met een plastic mes of met een plastic pizzasnijder)
- een worst/stuk klei in stukken snijden
- een vorm uitsteken (koekjes bakken!)
- de klei ergens induwen (kleine potjes of zandbakvormpjes)
- iets in de klei duwen (prikkertjes, rietjes, kraaltjes, etc)
- de klei uit elkaar trekken
- een taart bakken (tip: neem siliconen muffinvormpjes en gebruik kraaltjes en scheerschuim als versiering en slagroom)
- eten maken en ‘opeten’ (deze klei kan gerust gebruikt worden met kunststof of metalen pannen en houten kookgerei, hij blijft niet plakken)
- een afdruk maken (van je schoen, een fossiel maken door een afdruk van een plastic dier te maken)
- mengen (twee verschillende kleuren klei door elkaar geeft een mooi effect)
- knippen (ja echt! Geef kinderen een plastic schaartje, en laat ze een stuk klei in stukken knippen. Leuke oefening!)
Heb jij al eens zelf klei gemaakt? Wij willen jouw succesverhaal horen! Wat voor klei maakte je, en hoe reageerden de kinderen erop?
Schrijf je (net als bijna 10.000 anderen!) in voor de JufBianca nieuwsbrief en krijg toegang tot gratis downloads.
Hey Bianca,
Ik was vergeten hoe leuk, spelen met klei zou kunnen zijn. Ik moet bekennen dat ik echt hou van het gevoel van klei in mijn handen. Toen ik een kind was, zou mijn moeder laat me nooit spelen met klei voor het geval ik heb het vast in het tapijt lol!
Ze was niet zo slecht eigenlijk, gewoon graag een schoon huis! Ik denk dat het tijd is om de klei eruit te komen en hebben een aantal leuke dagen met mijn dochter.
Bedankt voor het delen van plezier je bericht.
Beth :)