JufBianca.nl

Laat kleuters spelen en ontdekken met Eigenwijs Onderwijs

  • Over Juf Bianca
  • Contact
  • Workshop
  • Kleuteruniversiteit
  • Kleuterwereld
  • Bol.com
  • Portfolio
  • Home
  • Activiteiten voor kinderen
    • Wetenschap en techniek
    • Boerderij
    • Feest
  • Informatie voor leerkrachten
    • Een nieuw schooljaar
    • Slimme kleuters
    • Hoeken
  • Boeken en materialen
    • Werken in een kleuterwereld – reflecteren op je handelen als kleuterleerkracht
    • SuperFinn en zijn cape – prentenboek over mindset
    • Thema het ziekenhuis: Kleine Vos en het gips
  • Seizoenen en feesten
    • Seizoen: lente
    • Pasen
    • Seizoen: zomer
    • Seizoen: herfst
    • Sinterklaas
    • Kerst
    • Seizoen: winter

Huishoek: 5x taal en rekenen in de huishoek

Door: Bianca Antonissen

In deze serie zetten we de huishoek op de kop! Je vindt hier 7 artikelen over het spel in de huishoek, en hoe je die het beste in kunt richten. Jouw input is ook belangrijk: laat vooral een reactie achter met je tips of gedachten.

De huishoek - 5x taal en rekenen in de huishoek

Het grootste gedeelte van de huishoek-serie zit er al weer op. Allereerst bekeken we de hoek zelf, we maakten de basisinrichting in orde en we bekeken hoe we het spel het beste kunnen begeleiden. Ook hebben we het gehad over de themahoek, of hoe je de huishoek aanpast aan je thema. Vandaag laat ik je zien hoe je met het toevoegen van simpele attributen taal- en rekenactiviteiten kunt uitlokken in de huishoek.

Getallen

Bij de basisinrichting van de huishoek hoort een telefoon. Wanneer de kinderen hiermee spelen, zijn ze natuurlijk al met een taalactiviteit bezig. Het is leuk een telefoonboekje te maken van de klas. Ik maakte ooit een tabel met aan de ene kant de foto’s van de kinderen, en aan de andere kant naam en telefoonnummer. Zo konden de kinderen op de telefoon de échte getallen intoetsen om hun vriendjes te bellen. Ze moesten natuurlijk wel heel goed kijken of ze wel de juiste getallen intoetsten.

Meten

Hang een meetlint aan de muur, en leg een rolmaat in de huishoek. Wedden dat de kinderen hierdoor uitgedaagd worden elkaar te meten, maar ook de meubels eens op te meten? Wie is er eigenlijk het grootst? Hoe gebruik je zo’n rolmaat eigenlijk? Hoe groot zijn mijn voeten? Hoe lang is de rolmaat, zou die het redden van hier tot aan de muur? Je ziet dat er niet alleen gemeten wordt, maar dat er ook veel rekenbegrippen geoefend worden.

Boekoriëntatie

Liggen er boeken in jouw huishoek? Vaders en moeders lezen hun kind voor, voor het gaat slapen. Of je zit zelf even lekker op de bank uit te rusten. Maar weet je dat er ook heel leuke boeken zijn voor in je themahoek? Een goed voorbeeld is natuurlijk één van de prijzen, die beschikbaar is gesteld door uitgeverij Clavis. Het boek De kok van Liesbet Slegers beschrijft het werk van de kok, en kan heel goed toegevoegd worden aan het restaurant. Zeker als je het boek eerst voorgelezen hebt, kunnen de kinderen door het bladeren op spelideeën komen.

Er zijn nog veel meer boeken in deze serie, kijk maar!

Schrijven

Maak een brievenbus bij je huishoek. Leg in de huishoek een posttas en vellen papier, pennen en ansichtkaarten. De kinderen kunnen nu post maken, en die ook echt versturen. Is jouw huishoek op de gang? Maak dan ook een brievenbus in de klas, of spreek met een andere klas af dat zij ook een brievenbus nemen. Op deze manier zijn de kinderen op een betekenisvolle manier bezig met geschreven taal.

Wegen

Zet eens een (analoge) personenweegschaal in de huishoek en plaats een (digitale) keukenweegschaal op het aanrecht. Ook dit zal de kinderen direct interesseren: hoe werkt zo’n ding? Wat gebeurt er als ik dit erop leg? Wat gebeurt er als ik er heel hard op druk? Of spring? Hoe zwaar ben ik eigenlijk, wat betekent dat getal in beeld? Hoeveel knikkers moet ik wegen tot ik bij de 100 kom? Weer vliegen de rekenbegrippen je om de oren!

Laat kinderen lekker experimenteren met de nieuwe attributen, en observeer wat ze ermee doen en welke taal ze erbij gebruiken. Maak voor jezelf een lijstje van begrippen die je aan de orde wilt laten komen. Je kunt door mee te spelen heel goed observeren of kinderen de juiste begrippen in de juiste context gebruiken. Daar kan geen kleutertoets tegenop!

Huiswerk

Voeg één van bovenstaande elementen toe aan je huishoek, en zie wat er gebeurt! Laat de kinderen eerst zelf ontdekken en met ideeën komen. Bekijk welk spel ze spelen, en bedenk of en waar je wilt bijsturen.

Pinterest

Voor alle Pinterest-enthousiastelingen onder ons: ik maak een groepsbord aan over de huishoek. Vind je het leuk foto’s van je eigen huishoek, de vorderingen en leuke ideeën die je tegenkomt met ons te delen, stuur mij dan (via contact-formulier of sociale media) je e-mailadres, en ik voeg je toe!

Volg het bord Lokaal: Huishoek van Bianca Oldenbeuving op Pinterest.

Huishoek
Mam juf pakt de huishoek aan - serie de huishoek - introductie
De huishoek - deel 2 - Plaats en grootte
De huishoek - deel 3 - De basisinrichting
De huishoek - deel 4 - Hoe begeleid je het spel
De huishoek - deel 5 - Aanpassen aan je thema
De huishoek - 5x taal en rekenen in de huishoek
De huishoek - tot slot

Schrijf je (net als bijna 10.000 anderen!) in voor de JufBianca nieuwsbrief en krijg toegang tot gratis downloads.

Gelukt! In je inbox kun je een mail verwachten met een bevestigingslink. Let op: zonder die bevestiging ben je nog geen abonnee van de nieuwsbrief! Na bevestiging word je doorgestuurd naar de speciale pagina met downloads op JufBianca.nl

There was an error submitting your subscription. Please try again.

Let op! Je geeft JufBianca.nl hierbij toestemming voor het versturen van wekelijkse nieuwsbrieven. Je kunt je op elk moment uitschrijven! Powered by ConvertKit

Interessant? Lees dan ook:

De huishoek - deel 5 - Aanpassen aan je themaHuishoek: aanpassen aan je thema De huishoek - tot slotHuishoek: tot slot De huishoek - deel 4 - Hoe begeleid je het spelHuishoek: hoe begeleid je het spel? Mam juf pakt de huishoek aan - serie de huishoek - introductieHuishoek: introductie De huishoek - deel 3 - De basisinrichtingHuishoek: de basisinrichting

Comments

  1. Monique says

    10/05/2014 at 09:54

    Wat een leuke boeken! Ik ken ze niet maar lijken me heel waardevol.ga er snel wat van bestellen.

    Beantwoorden
  2. Moniek says

    10/05/2014 at 09:57

    Wat een leuke tips weer! Die van de rolkraag ga ik gelijk toepassen! Oh en die boekjes! Dat gaat geld kosten….. ;-)

    Beantwoorden
  3. thera tiebosch says

    10/05/2014 at 13:16

    Wat een leuke tips in dit artikel…vooral die telefoonlijst ga ik zeker toevoegen. De brievenbus heb ik al een paar keer gedaan…dat vibden ze erg leuk. En toevallig heb ik al boeken in de huishoek gezet…kookboeken zijn ook altijd leuk om erbij te zetten, er wordt dan heel wat af gekookt in de huishoek.

    Beantwoorden
  4. karolien says

    10/05/2014 at 14:10

    De kleuters vinden het SUPERLEUK om met echt kookgerei aan de slag te gaan. Dus echte kookpotten en pannen, borden, snijplankjes, mixer ( messen eruit en snoer eraf geknipt), pollepels, bestek, zeef, suikerklem ( kleine motoriek),… Zo kwam bij mij in de klas het koken echt terug tot leven. Maar ik hoor jullie al denken, echte messen, zo gevaarlijk! Nee hoor, de kleuters zijn er echt voorzichtig ermee, maak natuurlijk wel goede afspraken.
    Wij hebben van de ouders, oma’s en opa’s, tantes,… veel materiaal gekregen.

    Beantwoorden
  5. Nanda says

    10/05/2014 at 14:29

    De vakantie zit er bijna op. Ik heb zin om met alle ideeën aan de slag te gaan. Dank je wel!

    Beantwoorden
  6. Irma says

    10/05/2014 at 14:43

    Ik leg ook zo nu en dan wat tijdschriften of een krant neer… en naast de telefoon ligt een bloknootje met een pen. Een kalender aan de muur (dat herkennen de kinderen van thuis), waar ze hun afspraken op kunnen schrijven…. Mijn valkuil is, dat ik alles tegelijk wil aanbieden, moet het een beetje doseren…

    Beantwoorden
  7. Annemiek says

    10/05/2014 at 19:56

    Ik ga van de week maar eens een krant of tijdschrift erbij leggen.
    Van een brievenbus maak ik al gebruik. Heel leuk om te zien dat kinderen er actief mee aan de slag gaan.

    Beantwoorden
  8. Evy says

    10/05/2014 at 22:02

    Een telefoon had ik al een telefoonboekje ga ik deze week zeker maken.
    Een elektronische weegschaal is er ook, maar die is stuk. Een brievenbus had ik maar nadat ook het derde sleuteltje verloren is gegaan heb ik ze moeten weggooien ik zal een briefje moeten meegeven of één van de ouders er nog één liggen heeft.
    En die boekjes de heb ik bijna allemaal enkel de archeoloog mis ik nog denk ik. Ik vindt ze super.

    Beantwoorden
  9. Evy says

    10/05/2014 at 22:12

    Ik zou ook nog graag recepten kaarten maken.
    Met een foto van het ingrediënt en het aantal in bolletjes ernaast;
    Bv twee denappels, drie okkernoten, en twee schijfjes boom of drie escargots, vier oesterschelpen en 1 schelp van een sint-jacobsvrucht.
    Want ik heb allerlei kosteloze materialen waar ze eten kunnen mee maken.

    Beantwoorden
  10. Marita Teunisse says

    12/05/2014 at 22:35

    Ik heb al je artikelen op mijn pinterestboard gezet, Fijne en heldere uitleg.
    De beroepenserie van Liesbeth Slegers vind ik echt een aanrader voor elke kleutergroep en staat dan ook zeker op mijn verlanglijstje.

    Beantwoorden
  11. Nienke says

    22/06/2015 at 19:29

    Ik ben nu bezig met mijn afstudeeronderzoek over rijke hoeken in combinatie met taal en rekenen. Dit lijkt mij een mooi bronnenboek voor bij mij op stage. Maar ook goed on uit te proberen en wat voor resultaat het oplevert!

    Beantwoorden
  12. haia says

    09/01/2016 at 22:35

    Bij ons (belgie) starten ze op 2, 5j hun schoolloopbaan. In de peuterklas legde de juf placemats met een bord, vork en mes op het tafeltje. Dit 4 maal elk in een ander kleurtje. Hafd dan ook van elk bord en bestek vier maal een ander kleur.De kinderen konden perfect het tafeltje dekken en wisten ook wat er tekort was, hoeveel bestek er nodig was, als er iets te kort was wisten ze van wat hoeveel en in welke kleur ze het moesten zoeken.
    In de derde kleuterklas word dan winkel en huishoek gecombineerd met elkaar. Dan word er wat afgerekend en geteld. Maar dat is bij jullie waarschijnlijk ook zo

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je (net als bijna 10.000 anderen!) in voor de JufBianca nieuwsbrief en krijg toegang tot gratis downloads.

Gelukt! In je inbox kun je een mail verwachten met een bevestigingslink. Let op: zonder die bevestiging ben je nog geen abonnee van de nieuwsbrief! Na bevestiging word je doorgestuurd naar de speciale pagina met downloads op JufBianca.nl

There was an error submitting your subscription. Please try again.

Let op! Je geeft JufBianca.nl hierbij toestemming voor het versturen van wekelijkse nieuwsbrieven. Je kunt je op elk moment uitschrijven! Powered by ConvertKit

Werken in een kleuterwereld

Bestel mijn boek voor kleuterleerkrachten bij je lokale boekhandel of online!

Werken in een kleuterwereld - Bianca Antonissen

Mijn eerste prentenboek!

SuperFinn kan alles, als hij zijn supercape maar om heeft. Maar dan zit zijn cape in de was. Hoe moet dat nu? Prentenboek over mindset en superhelden!

SuperFinn en zijn cape - Bianca Antonissen en Julie Mellan

Volg mij op Pinterest

Copyright © 2019 · Onderdeel van Danton

Deze website gebruikt cookies om het gebruik te verbeteren. Als je Ok klikt, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.Ok Reject Meer info