Vakantiebreak 5: pin van de dag

Hier vind je dag 1, 2, 3, 4, 5 en 6.

Lespakket viert vakantie, maar is toch niet helemaal weg. De hele week kun je hier de ‘pin van de dag’ vinden. Ben jij nog niet bekend met Pinterest? Lees dan hier wat Pinterest is, hoe je er optimaal gebruik van kunt maken en hoe je er nog meer ideeën kunt vinden. Als jij net zo geïnspireerd raakt van plaatjes als ik, is het een heel fijne plek om te zijn!Een rekenhoek die veel meer is dan dat. *zucht* Worden jullie hier ook zo blij van? Bij rekenen zijn we al snel geneigd te denken aan getallen en hoeveelheden. Maar als je goed kijkt naar deze tafel, dan zie je dat er niet alleen maar materialen op staan om te tellen. Het toevoegen van een weegschaal, bijvoorbeeld, is al een leuke uitnodiging om ook eens te wegen. Als je naar de site gaat, krijg je van dichtbij te zien wat er allemaal te beleven valt in deze rekenhoek.

Want dat is het, beleven. Het is niet het uitvoeren van een opdracht. Het is een uitnodiging tot verkennen van verschillende rekenbegrippen, het gebruiken van rekentaal, het ervaren van eigenschappen van rekenen. De kinderen mogen hier spelen, experimenteren, ordenen, handelen, uitvinden en onderzoeken. De titel van het artikel op de site is Math investigation area for open-ended learning. Er is geen bepaalde weg die de kinderen moeten volgen, alles is goed.

Jouw rol als leerkracht wordt hierbij groter dan wanneer je de kinderen met een gesloten opdracht laat werken. Daarbij kun je namelijk het resultaat checken: ligt de lotto aan het eind goed, dan heeft het kind de opdracht goed volbracht. In een open situatie moet je veel meer observeren. Wat doet het kind? Welke taal gebruikt het kind? Gebruikt het kind de juiste begrippen in de juiste context?

Ik daag jullie uit eens goed te kijken naar je eigen rekenhoek. Hoeveel ruimte is er voor de kinderen om te experimenteren? Of maak je meer gebruik van gesloten opdrachten? Rekenmaterialen hoeven niet duur te zijn, zoals ik in het artikel over goed(koop) onderwijs heb laten zien. Ook in de rekenhoek op bovenstaande site zie je veel goed(kope) materialen staan.

Kom morgen vooral terug voor een nieuwe pin van de dag! Volg jij mij al op Pinterest?

pinvddag5 - Lespakket

Extra tips en nieuwtjes ontvangen?

Wil je niets meer missen van JufBianca.nl? Laat je e-mailadres achter en ontvang nieuws en extra tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *