zelfgemaakte klei: nooit meer keiharde rommel met fabrieksgeur!

Vandaag een recept om zelf klei te maken. In veel kleuterklassen vind je de zogenaamde speelklei. Emmertjes met chemisch ruikende, felgekleurde staven klei. Het eerste dat je kinderen leert als ze ermee gaan werken, is dat het gekneed moet worden. En dat valt niet mee! Voordat deze fabrieksklei zacht wordt, heeft die een stevige hand nodig. Een bijna onmogelijke opdracht voor een kleuterhand. Bovendien gaat deze klei een schooljaar lang mee, wat wil zeggen dat die aan het einde een heleboel ‘viezigheid’ moet bevatten. Hij gaat immers dagelijks door kleuterhanden, soms zelfs kleutervoeten (heb je wel eens een afdruk gemaakt van je schoenzool?) met alle gevolgen van dien. Tijd voor een andere oplossing dus!

zelf klei maken - Lespakket

Met simpele ingrediënten kun je zelf klei maken (of je laat het maken door ouders). Doordat deze klei met goedkope producten gemaakt wordt, kun je hem elke maand vervangen. Wel zo hygiënisch!

recept:

 • 100 gram bloem (1 cup)
 • 70 gram zout (1/4 cup)
 • 2 eetl citroensap (of 1 theel aluin)
 • 250 ml water (1 cup)
 • 1 eetl olie
 • 2 eetl voedselkleurstof (optioneel)

Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Roer het door elkaar. (Let op: je vraagt je nu vast af hoe dit ooit vaste klei moet worden. Geen nood, het gebeurt echt!

klei maken stap1 - Lespakket

Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt, en droog wordt. Snel werken, anders brandt de klei aan!

klei maken stap2 - Lespakket

klei maken stap3 - Lespakket

Leg de klei op een glad oppervlak (aanrecht of tafel) en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.

klei maken stap4 - Lespakket

Maar hier houdt de pret niet op! De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.

En wat dacht je van thematische klei? Met Sinterklaas doe je wat speculaaskruiden door de klei (wel zeggen dat het niet eetbaar is, alhoewel het niet erg is als het in de mond gestopt wordt). In de winter maak je witte en blauwe klei. Een klei met bruine kleurstof en cacao lijkt net chocolade (dat worden vast lekkere ‘koekjes’). Strooi er wat glitters of etherische oliën door voor een speciaal effect. Bij elk thema is wel iets te bedenken!

Nog meer leuke ideeën: omdat deze klei niet het hele schooljaar mee hoeft te gaan, kun je er ook eens andere materialen aan toe laten voegen. Denk bijvoorbeeld aan maiskorrels, boutjes en moertjes, knopen, kraaltjes en pasta. Daar kunnen de kinderen bijzondere creaties mee maken! Doordat de klei heerlijk zacht aanvoelt, zal dit zeker een populaire activiteit worden.

Ik vond het recept voor deze speelklei op de site V en Co, het idee voor de thematische klei kwam ik tegen op Counting Coconuts (beide in het Engels).

Heb jij klei in de klas staan? Is dit een veel gekozen activiteit? Heb jij een speciale tip of een leuk idee om de klei in te zetten in de klas? Laat het ons weten via een reactie of de contact-pagina!!

Zelf klei maken in het thema herfst (met natuurlijk manieren om de klei een herfst kleurtje te geven!), een leuke activiteit bij het thema Klaar voor de Start.

Lees hier hoe je kinderen kunt laten experimenteren met verf, en lees hier verder over het belang van sensomotoriek.

Extra tips en nieuwtjes ontvangen?

Wil je niets meer missen van JufBianca.nl? Laat je e-mailadres achter en ontvang nieuws en extra tips.

Comments

 1. says

  Door wijnsteenzuur in poedervorm (verkrijgbaar bij betere drogist of via internet)toe te voegen blijft de klei maanden goed. Ik doe meestal een half jaar met een bak klei, daarna weer lekker nieuwe maken.

  • Bianca says

   Bedankt voor je reactie! Ik had dit ingrediënt inderdaad wel teruggevonden, ook in Engelstalige recepten. Het stond echter niet in mijn keukenkast, dus ik heb het vervangen door citroensap. Gebruik jij deze klei dan ook in de klas?

  • Sandra vna Rosse says

   Beste JB,
   Ik ken dat recept ook. en heb het gemaakt met wijnsteenzuur. Maar de klein werd weer zacht en plekkerig. Weet jij wat er fout gegaan is? IK kan de fout niet ontdekken.

 2. Yvonne Madderom says

  Ik werk ook met deze klei in de klas.Ik heb bij de DA drogist een pot gekocht met wijnsteenzuur. Je hebt maar een theelepeltje nodig. De klei blijft maanden goed. Eerst heb ik ecoline gebruikt voor de kleur maar gebruik nu kleurstof. Het is een natuurlijk materiaal en als er pr ongeluk iets in de monden van de kinderen komt kan het geen kwaad!

  • Bianca says

   Bedankt voor je berichtje Yvonne! Ik heb laatst thuis klei gemaakt met water waar ik eerst een rode ui in had gekookt. Prachtig roze klei als resultaat! (en een blije dochter) Volgende keer ga ik wat rode kool gebruiken voor een blauwe variant, ben benieuwd!

 3. Annemieke says

  Ik had een aantal mensen dit recept al doorgegeven, en zij maakten het zonder problemen en waren erg enthousiast! (ik heb de resultaten gezien en het was echt geweldig mooi!)
  Dus ik vandaag met enthousiasme aan het werk.. Hmz.. helaas blijft er bij mij een vloeibaar prutje over terwijl ik de hoeveelheid water had verminder naar 220 ml (op advies van degene die het al had gemaakt)
  Wat heb ik fout gedaan? Te lang laten koken misschien?
  Ik vind het wel een grappig idee, klei koken op het fornuis..

  • Bianca says

   Je zou het juist door moeten verwarmen tot het vaster wordt, het heeft bij mij eigenlijk nooit gekookt! Ik gebruik zelf cups, misschien kun je als maat een kopje nemen, en dan het recept nog eens maken?

   • annemieke says

    Misschien komt het doordat ik aluin erbij gebruikte? Moet ik dat later toevoegen? Ik deed ik2 eet lepels. Ook deed ik de dubbele hoeveelheid, maar het lijkt me dat dat moet kunnen? Ik ga het snel weer een keer proberen..

    • Bianca says

     Je gebruikt de aluin in plaats van citroensap, neem ik aan, dus dat zou volgens mij geen verschil moeten maken…

     • Annemieke says

      Het is gelukt! Ipv 2 eetlepels aluin gebruikte ik nu 1 theelepel. Een bolletje met speculaaskruiden en een bolletje met cacao. Ik verheug me erop om dit de kleuters aan te bieden!

     • Bianca says

      Klinkt heerlijk :) Ik heb het recept aangepast met jouw suggestie, bedankt!

 4. wil nijdam says

  Goede middag.

  Is het ook mogelijk om met deze klei deco taarten te maken?
  Blijft het gemaakte dan goed, of moet het na verloop van tijd weg gegooid worden?

  Wil

  • Bianca says

   Nee, dat denk ik niet. Het is eigenlijk gewoon een deeg, met citroenzuur om het langer houdbaar te maken. Maar na verloop van tijd droogt het uit en het kan zelfs gaan schimmelen. Het is juist een klei die je regelmatig vernieuwt.

 5. marieke says

  wordt de klei bij jullie ook zo plakkerig? Er blijven steeds stukjes aan mijn vingers en hand hangen en alles wotdt ook vettig. ik heb al meer bloem gebruikt

 6. Fransen Liesbeth says

  Ja, bij mij is ie ook plakkerig. Heb hem net gemaakt en het is volledig afgekoeld … Ik vind er ook niet meer info over op het internet … .

  • Bianca says

   Kneden jullie het ook door als het net uit de pan komt? Als het net aan te raken is, zeg maar. Bij mij is het namelijk niet plakkerig…

 7. liesbeth says

  Ik heb het deeg van het vuur genomen toen ie goed aan elkaar koekte. Daarna heb ik het deeg uitgesmeerd op een placemat. Vanaf toen was ie al plakkerig …

  • Bianca says

   Ik roer in de pan net zo lang tot het een echte bal wordt. Dan haal ik dat van het vuur, en schep het op een placemat. Zodra ik het aan kan raken, kneed ik het goed door. Hierna is het bij mij niet meer plakkerig.

   • Liesbeth says

    Ik ga het opnieuw proberen maar dan gewoon wat langer op het vuur laten staan. Ik hou je op de hoogte.

    Groetjes

 8. Inge says

  Kan de klei ook worden afgebakken in de oven? En zo ja, op welke temperatuur en hoe lang? Voor een soort plaat van ongeveer 1 a 2 cm dik en vrij groot.

 9. creativegirl says

  ik heb nu wel klei gemaakt, maar wat moet ik er van maken? Ik wil graag een dier, het makkelijkste is als ik er een plaatje bij heb.

 10. says

  Voor Kerst wil ik groene klei maken. Suggesties voor een natuurlijke kleur??
  Kan de klei ook ‘aan de lucht’ gedroogd worden?
  Alvast bedankt voor eventuele reacties!

 11. says

  Mijn klei was ook te plakkerig. Ik heb het opnieuw verhit. Een deel in de pan en een ander deel in de magnetron. Dat laatste gaat ook prima als je het er regelmatig even uithaalt en om schept. Je merkt vanzelf wanneer het stevig genoeg is. (Mijn experiment heb ik op 600 w uitgevoerd) Met kerst wil ik groene glitterklei met dennengeur (etherische olie) maken. De glitters voeg ik pas toe als de klei klaar is, anders voorzie ik problemen met de magnetron. Over de natuurlijke kleur denk ik nog even na! Levensmiddelenkleurstof (bij de bakproducten)is een optie.

 12. Ingrid says

  Wat een leuk recept! Ik heb natuurlijk weer gelijk geprobeerd het viervoudige te maken (tip:niet doen!!! Pff, zwaar zeg…)
  Als het nou toch plakkerig blijft (in de pan een mooie bol, op het aanrecht één plakbende) kun je het dan, als het eenmaal afgekoeld is, opnieuw verwarmen om hem minder plakkerig te krijgen? Of iemand anders nog een tip tegen de plakkerigheid? Toch minder water misschien? Of meer bloem of olie?
  Alvast heel erg bedankt!
  Ga nu even afwachten hoe het morgenochtend voelt, maar ben er bang voor… :-(

 13. Lydia Mijnhardt (twitter:mijnhartje45) says

  Ik maak al jaren voor mijn kleuters in de klas zelf speelklei. Lekker natuurlijk, soepel en heerlijk voor peuter-en kleuterhandjes.
  Recept 400 Gr. Bloem, 200 Gr. Zout, 3 eetlepels slaolie, 1 afgestreken eetl aluinpoeder(drogist), 450 ml kokend water.
  Met mixer alles door elkaar, pas op is heet.
  Daarna met de hand doorkneden.
  Voor een kleurtje beetje bietensap of voedingskleurstof.
  Ik heb voor de Sinterklaastijd cacao en speculaaskruiden erdoor gedaan.
  Met de kerst roer ik glitters door de klei.
  Na gebruik liefst luchtdicht verpakken..bv in Tupperware bak.
  Ipv van aluinpoederkun je ook citroensap gebruiken, maar dan is de klei minder lang houdbaar.

 14. Gjilke says

  Het voordeel van citroensap ipv aluin is volgens mij ook dat het met citroensap niet giftig is, met aluin wel, toch? En vooral als het ruikt naar pepernoten kan ik me voorstellen dat kinderen de neiging hebben om er per ongeluk en hapje van te nemen ;-)
  Ik ga het met Kerst zeker proberen met glitter, leuk idee!

 15. Sandra says

  Voor ons zintuigenproject heb ik koffieklei, kerrieklei, zwitsalklei en kaneelklei gemaakt. Het werk valt eigenlijk reuze mee. Je moet wel doorwerken. Gelukkig hielp mijn dochter met het kneden. Na 14 zakjes (voor 4 kleutergroepen) klei was ik het zat. Het pannetje werd erg vies… En het ging wel érg ruiken in huis!
  Mijn dochter heeft nog uren zitten kleien. Morgen neem ik alles mee naar school.

 16. Moniek says

  Vandaag de klei gemaakt! Eerste lading precies volgens het recept. Resultaat: een vreselijk plakkerig goedje.. Tweede ronde met minder water (200ml) toen was het perfect!

 17. imelda says

  Ik heb het net in de magnetron gemaakt. Alles in een plastic bakje (variant met citroensap en ik heb slechts 200ml water gebruikt), met een garde goed doorroeren, dekseltje los erop.
  Dan op 600W: 30sec, met garde doorroeren, 30sec, met garde doorroeren, 15 sec, met houten lepel doorroeren, 15 sec, met houten lepel doorroeren, 15 sec, met houten lepel doorroeren. Die laatste keer doorroeren werd het echt een bal in het bakje. Ik ben met de lepel in het bakje blijven ‘kneden’, heb het daarna even laten staan tot het genoeg was afgekoeld om het vast te kunnen pakken. Daarna nog even met de hand doorgekneed. Resultaat is geweldig!

  • imelda says

   Overigens ga ik het gebruiken om hand- en voetafdruk te maken van mijn baby, dus ik heb de klein niet gekleurd. Zijn afdrukjes maken we in deze klei (kan je steeds opnieuw doen tot het goed is), daarna gips erop gieten. Je krijgt dan handjes en voetjes die eruit steken ipv een kuiltje zijn zegmaar. Net iets anders dan die standaard pakketjes die je kan kopen.

  • Thea says

   Ik heb alle ingrediënten in de schaal van mijn keukenmachine gedaan en als laatste een beker kokend heet water. Daarna de keukenmachine het werk laten doen. Lekker tijdje laten draaien. Heb de boel dus niet in een pannetje gedaan en laten koken op het vuur. Klei is fantastisch en de kids in de klas zijn er dolblij mee….

 18. Naomi says

  Als de klei te plakkerig is nog wat baby olie toevoegen.!
  Heb het vandaag gemaakt en het kleefde enorm, na experimenteren met meer bloem als laatste redmiddel wat baby olie erbij. Zacht als babybilletjes. Morgen kijken of het nog zo mooi is.;)

 19. says

  hoi, ik heb de klei gemaakt maar het blijft dun en plakkerig, kan ik hier nog iets aan doen? Ik heb al extra bloem toegevoegd maar dat was niet voldoende.
  Groet monique

 20. yvonne mannion vanover says

  Beste Bianca,

  Ik vind dit echt een leuk idee! Heb het gelijk zelf geprobeerd voor in de pieten bakkerij. Op vrijdag heb ik het gemaakt en het was echt super! De kinderen mogen er chocolade letters mee maken. Maar vandaag kwam ik op school en toen ik het vershoudfolie eraf haalde was het helemaal zacht geworden :-(. Ik heb geprobeerd het te redden; op vuur gezet om het vocht er uit te koken zodat het weer harder werd maar dat werkte helaas niet. Nu heb ik er een heleboel bloem bijgedaan, ik hoop dat het zo weer een beetje harder wordt. Weet jij toevallig hoe dat komt, wat ik verkeerd heb gedaan. En hoe ik voorkom dat het de volgende keer weer gebeurd.

 21. Maartje says

  Heb net een flinke portie gemaakt, wel met wat minder water. (400 bloem, 280 zout, 3 eetl babyolie, 6 lepels citroensap, 600 water) Heel langzaam warm laten worden, stevig blijven roeren! daarna nog lekker doorgekneed en ik vind het er prima uitzien en voelen. daar gaan we morgen sneeuwmannen mee maken op onze school!

 22. Marian says

  Wat een goed idee!, ga ik zeker een keer uitproberen. Ik zag dat iemand vroeg of je het kunt bakken en nog geen antwoord hierop gezien. Wie weet dit?

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *