Thema de Gruffalo

Thema De Gruffalo - Lespakket

Inleiding

Het boek De Gruffalo gaat over een muis die in het bos allerlei dieren tegenkomt die hem wel op willen eten. Hij maakt hen echter bang met een verhaal over een eng monster, de Gruffalo. Maar uiteindelijk blijkt die enge Gruffalo echt te bestaan! Een prachtig prentenboek op rijm dat zich afspeelt in het bos. Perfect te gebruiken tijdens de kinderboekenweek, aangezien het gaat over dapper zijn!

Boeken en materialen

 
   

(let op: bij bol.com ontbreekt

het plaatje van de handpop)

Activiteiten

Het is leuk dit thema met een speurtocht te beginnen. Plak her en der voetstappen op de grond, en volg deze samen met de kinderen. Onderweg kun je kleine opdrachtjes uit laten voeren, en je verzamelt puzzelstukken. Uiteindelijk vormen de stukken samen de Gruffalo. Dit boek zullen sommige kinderen wel kennen, voor anderen is het nieuw.

Lees nu het boek voor en vraag de kinderen waar het over gaat. Kunnen ze nog vertellen hoe de Gruffalo eruit ziet? Praat over het gevoel ‘bang zijn’ en introduceer het begrip ‘dapper’. Vraag de kinderen waar de dieren nu bang voor waren. Was de muis ook bang? Lees tijdens het thema het verhaal nog een paar keer voor. Omdat het verhaal op rijm is, kun je al snel de kinderen de zinnen af laten maken.

Laat de kinderen de Gruffalo in het groot na tekenen met wasco. Praat van te voren nog even over de uiterlijke kenmerken van de Gruffalo. De achtergrond kan opgevuld worden met ecoline, groen en blauw, om het bos uit te beelden.

Praat met de kinderen over ‘bang zijn’. Waar zijn ze bang voor? Laat ze tekeningen maken van dingen waar ze bang voor zijn, en stel die tentoon.

Spreek het verhaal in op een cd en laat de kinderen het verhaal nalezen in de leeshoek. Hier zie je hoe je bladwijzers met details van de prenten kunt inzetten als activiteit! Je kunt ook de dieren uit het verhaal in kleur kopiëren, plastificeren en op een stokje plakken. Nu kunnen de kinderen met stokpopjes het verhaal naspelen.

Op de officiële Gruffalo-website vind je diverse activiteiten die je kunt uitprinten!

Bestel een Gruffalo-filmposter en hang die op ter decoratie.

Ik kwam een Engelstalige site (even naar beneden scrollen) tegen waar je lid moet worden om wat werkbladen te kunnen downloaden. Ik ben geen lid, maar door de beschrijvingen te lezen kwam ik wel op ideetjes. Je zou de plaatjes uit het boek kunnen gebruiken voor een memorie, de kinderen laten bedenken wat het favoriete eten van de Gruffalo is, woorden laten stempelen bij de lichaamsdelen van de Gruffalo. Kopieer de plaatjes uit het boek en laat ze op de goede volgorde leggen.

Op deze Engelstalige site vind je een lesidee drama (klik ook even op ‘part two’).

Op kleutergroep.nl vind je een aantal ideeën en materialen bij dit boek (er staat bijvoorbeeld een prachtig verteltheater). En die Gruffalo van eierdozen is echt leuk!

En voor wie zich geroepen voelt: bak een Gruffalo cake!

Heb jij nog leuke ideeën en/of materialen voor dit thema? Laat vooral een reactie achter!

Extra tips en nieuwtjes ontvangen?

Wil je niets meer missen van JufBianca.nl? Laat je e-mailadres achter en ontvang nieuws en extra tips.

Comments

  1. Marja Raap says

    Ha wat leuk zeg, toevalllig zin we over het boek van de Gruffalo aan het werken. We gebruiken het leeskastje hiervoor en het is echt een succes hoor. De kinderen zijn heeel enthousiast! We hebben er een schitterend lied bij en de kleuters hebben dit gezongen en uitgespeeld tijdens de afsluiting van de kinderboekenweek!( ons thema was “op pad”.) We hebben ” uilencake” gebakken.EEn cake bakken in een springvorm, in vieren gesneden.En elk vierde deel door een kind laten versieren. Er zijn dus meerdere cakes gebakken. Natuurlijk hebben we nog veel meer activiteiten gedaan.De kleuters staat nog een speurtocht te wachten in het bos.brrr, als we nu de gruffalo eens tegenkomen wat dan? groeten Marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *