Sociaal emotioneel

De ideeën op deze pagina zijn om de sociaal emotionele ontwikkeling van kleuters te bevorderen.

Deze foto’s zijn me toegestuurd door Marleen:

Links zie je de humeurmeter: deze heb ik aangebracht bij thema gevoelens, wij werken met de doos van gevoelens. Als een kleuter zich verdrietig voelt, kan hij de parel verschuiven naar het verdrietige kindje. Hij mag de kindjes ook aan en uitkleden.

Rechts zie je het bedje van de klassenpop Jules. In Belgie bestaat er een volledig pakket met “dag jules” om de taal te ontwikkelen bij peuters. Ik gebruik de pop omdat ik hem zo leuk vind, hij heeft ook een rugzakje met een pyjama en een tandenborstel erin. Ernaast zie je de stoel voor de kleuter van de dag, dit is een kleuter die taakjes mag uitvoeren: bv vis eten geven, weerkalender. Hij krijgt ook elke dag het fotoboek mee, hier staan allerlei foto’s in van de kleuters en hun thuissituatie. In het begin van het schooljaar kreeg elke kleuter een leeg blad mee dat ze vol mochten plakken met foto’s van mama, papa, zus, broer, oma, opa, dieren, etc.

Verhaal voor jonge kinderen over pesten (pdf). In dit verhaal komen de begrippen pester, meeloper en kanjer aan bod. De kinderen leren zo dat ze verschillende rollen kunnen hebben bij pesten.

Heb jij nog meer ideeën om te werken aan de sociaal emotionele ontwikkeling, stuur ze dan vooral op!

Extra tips en nieuwtjes ontvangen?

Wil je niets meer missen van JufBianca.nl? Laat je e-mailadres achter en ontvang nieuws en extra tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *